Όριο – Συνέχεια συνάρτησης
1.Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α; Απάντηση
Έστω Α ένα υποσύνολο του ℝ . Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα) f , με την οποία κάθε στοιχείο x∈A αντιστοιχίζεται σε ένα μόνο πραγματικό αριθμό y.Το y ονομάζεται τιμή της f στο x και συμβολίζεται με f(x). Το σύνολο Α, λέγεται πεδίο ορισμού της συνάρτησης και συνήθως συμβολίζεται με Αf. Το σύνολο που έχει για στοιχεία του τις τιμές της f σε όλα τα x∈A, λέγεται σύνολο τιμών της f και συμβολίζεται με f(A). Είναι δηλαδή: f(A) = { y | y = f(x) για κάποιο x∈A}.
2.Τι ονομάζουμε ανεξάρτητη και τι εξαρτημένη μεταβλητή; Απάντηση
Το γράμμα x, που παριστάνει οποιοδήποτε στοιχείο του Α λέγεται ανεξάρτητη μεταβλητή, ενώ το γράμμα y, που παριστάνει την τιμή της f στο x, λέγεται εξαρτημένη μεταβλητή.
3.Έστω η συνάρτηση f από το Α στο Β, πότε η f λέγεται πραγματική συνάρτηση πραγματικής τιμής; Απάντηση
Αν το Α είναι υποσύνολο του συνόλου ℝ των πραγματικών αριθμών, ενώ το Β συμπίπτει με το ℝ οι συναρτήσεις αυτές λέγονται πραγματικές συναρτήσεις πραγματικής μεταβλητής και τις οποίες στο εξής θα τις λέμε απλώς συναρτήσεις.
4.Τι ονομάζουμε γραφική παράσταση ή καμπύλη της f. Απάντηση
Έστω f μια συνάρτηση με πεδίο ορισμού Α και Oxy ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο. Το σύνολο των σημείων M(x, y) για τα οποία ισχύει y = f (x) ( εξίσωση της γραφικής παράστασης της f), δηλαδή το σύνολο των σημείων M(x,f (x)) , x∈A, λέγεται γραφική παράσταση της f και θα συμβολίζεται συνήθως με Cf .
5.Ως πρός ποιόν άξονα είναι συμμετρική η γραφική παράσταση της συνάρτησης – f; Απάντηση
Η γραφική παράστασης της συνάρτησης -f είναι συμμετρική ως προς τον άξονα x΄x της γραφικής παράστασης της f, γιατί αποτελείται από τα σημεία M΄(x,-f (x)) που είναι συμμετρικά των M(x,f (x)) , ως προς τον άξονα x΄x .
6.Ως πρός ποιόν άξονα είναι συμμετρική η γραφική παράσταση της συνάρτησης |f|; Απάντηση
Η γραφική παράστασης της συνάρτησης |f| αποτελείται από τα τμήματα της γραφικής παράστασης της f που βρίσκονται πάνω από από τον άξονα x΄x και από τα συμμετρικά, ως προς τον άξονα x΄x ,των τμημάτων της γραφικής παράστασης της f που βρίσκονται κάτω από τον άξονα αυτόν .
8.Πότε δυο συναρτήσεις f και g λέγονται ίσες; Απάντηση
Δύο συναρτήσεις f και g λέγονται ίσες όταν:
9.Πως ορίζονται οι πράξεις μεταξύ συναρτήσεων, και πως βρίσκουμε τα πεδία ορισμού των νέων συναρτήσεων;
Απάντηση
Ορίζουμε ως άθροισμα , διαφορά , γινόμενο και πηλίκο δύο συναρτήσεων f, g τις συναρτήσεις με τύπους:
Το πεδίο ορισμού των , και είναι η τομή A∩B των πεδίων ορισμού Α και Β των συναρτήσεων f και g αντιστοίχως, ενώ το πεδίο ορισμού της είναι το A∩B, εξαιρουμένων
των τιμών του x που μηδενίζουν τον παρονομαστή g(x) , δηλαδή το σύνολο {x | x∈A και x∈B, με g(x) ≠ 0}.
10.Τι ονομάζουμε σύνθεση της συνάρτηση f με την g και να ορίσετε το πεδίο ορισμού της . Απάντηση Το πεδίο ορισμού της gºf αποτελείται από όλα τα στοιχεία x του πεδίου ορισμού της f για τα οποία το f (x) ανήκει στο πεδίο ορισμού της g. Δηλαδή είναι το σύνολο A1 = {x∈A | f (x)∈B}. Είναι φανερό ότι η gºf ορίζεται αν A1 ≠ ∅ ,δηλαδή αν f(A)∩B ≠ ∅. ΣΧΟΛΙΑ
Αν f, g είναι δύο συναρτήσεις με πεδίο ορισμού Α, Β αντιστοίχως, τότε ονομάζουμε σύνθεση της f με την g, και τη συμβολίζουμε με gºf, τη συνάρτηση με τύπο (gºf)(x) =g(f(x)).
11.Πότε μια συνάρτηση f, λέγεται γνησίως αύξουσα σε ένα διάστημα Δ. Απάντηση
Μια συνάρτηση f λέγεται γνησίως αύξουσα σε ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της, όταν για οποιαδήποτε x1 ,x2 ∈Δ με x1 < x2 ισχύει f (x1) < f (x2) .
12.Πότε μια συνάρτηση f, λέγεται γνησίως φθίνουσα σε ένα διάστημα Δ. Απάντηση
Μια συνάρτηση f λέγεται γνησίως φθίνουσα σε ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της, όταν για οποιαδήποτε x1 ,x2 ∈Δ με x1 < x2 ισχύει f (x1) > f (x2) .
13.Πότε μια συνάρτηση f λέγεται γνησίως μονότονη σ’ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της; Απάντηση
Μια συνάρτηση f που είναι γνησίως αύξουσα ή γνησίως φθίνουσα σ’ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της , λέμε οτι η f είναι γνησίως μονότονη στο Δ.
14.Πότε λέμε ότι μια συνάρτηση f, με πεδίο ορισμού Α, παρουσιάζει στο x0∈A (ολικό) μέγιστο; Απάντηση
Μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το Α λέμε ότι παρουσιάζει (ολικό) μέγιστο στο x0∈A ,το f (x0) ,όταν f (x) ≤ f (x0) για κάθε x∈A .
15.Πότε λέμε ότι μια συνάρτηση f, με πεδίο ορισμού Α, παρουσιάζει στο x0∈A (ολικό) ελάχιστο; Απάντηση
Μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το Α λέμε ότι παρουσιάζει (ολικό) ελάχιστο στο x0∈A ,το f (x0) ,όταν f (x) ≥ f (x0) για κάθε x∈A .
16.Τι ονομάζουμε ολικά ακρότατα μιας συνάρτησης; Απάντηση ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Άλλες συναρτήσεις παρουσιάζουν μόνο μέγιστο , άλλες μόνο ελάχιστο , άλλες και μέγιστο και ελάχιστο και άλλες ούτε μέγιστο ούτε ελάχιστο.
Το (ολικό) μέγιστο και το (ολικό) ελάχιστο μιας συνάρτησης.
17.Πότε μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνάρτηση 1 – 1 ; Απάντηση Με απαγωγή σε άτοπο αποδεικνύεται ότι: Μια συνάρτηση f :A → ℝ λέγεται συνάρτηση 1-1, όταν για οποιαδήποτε x1 ,x2 ∈Α ισχύει η συνεπαγωγή: αν f (x1) = f (x2), τότε x1 = x2. ΣΧΟΛΙΑ — Για κάθε στοιχείο y του συνόλου τιμών της η εξίσωση f (x) = y έχει ακριβώς μια λύση ως προς x. — Δεν υπάρχουν σημεία της γραφικής της παράστασης με την ίδια τεταγμένη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οριζόντια ευθεία τέμνει τη γραφική παράσταση της f το πολύ σε ένα σημείο.
Μια συνάρτηση f :A → ℝ λέγεται συνάρτηση 1-1, όταν για οποιαδήποτε x1 ,x2 ∈Α ισχύει η συνεπαγωγή: αν x1 ≠ x2, τότε f (x1) ≠ f (x2).